Wat kan Irene Schouten op de 5000m?

Personal (research) page Martijn Willemsen

Wat kan Irene Schouten op de 5000m?

Schouten is de favoriet om te winnen op de Olympische 5000m vandaag. Wat kunnen we verwachten van haar en de concurrenten en rijdt Schouten net als op de 3000m het Olympisch record van Claudia Pechstein (6:46.91, Salt Lake City 2002) uit de boeken?

Een tijd voorspellen op de 5000m is lastig maar ondertussen weten we wel dat de Olympische baan heel vergleijkbaar is met Thialf.

Schouten is uniek in staat om een negative split te rijden (tweede deel sneller). Dat doen atleten bij andere sporten wel op de langere afstanden, maar dit is bij schaatsen heel lastig door de diepe schaatshouding waardoor je benen vollopen (je blokkeert de bloedtoevoer een beetje). Over het algemeen proberen schaatsers de 5000m wel vlakker te rijden dan een 3000m door relatief rustig te beginnen. Dat doet Schouten meestal ook maar zij kan de race vaak afbouwen in de laatste rondes, net als Nils van der Poel deed bij de mannen. Dit jaar reed Schouten een baanrecord in Thialf bij het NK afstanden met een zeer sterk aflopend schema (blauwe lijn). Ze begon rustig maar eindige met de snelste laatst ronde ooit op een 5000m.Bij het OKT begon ze op dezelfde snelheden maar kon (of hoefde) ze m niet echt afbouwen (behalve haar laatste ronde die weer sneller was, schouten heeft altijd een eindsprint zoals in de marathon en mass-start). Mijn vermoeden is dat ze morgen zal proberen ook zo te starten met een steady rustige rondes en dat het haar ook gaat lukken om af te bouwen.

Bij het OKT begon ze op dezelfde snelheden maar kon (of hoefde) ze de race niet echt af te bouwen (behalve haar laatste ronde die weer sneller was, schouten heeft altijd een eindsprint zoals in de marathon en mass-start).

We kunnen ook een model gebruiken om een tijd te voorspellen. Met behulp van mijn case-based reasoning model kunnen we de tijd op de 3000m nemen om een tijd voor de 5000m te voorspellen. Alleen dit model baseert zich op andere schaatsers met vergelijkbare tijden en die zijn er voor de vrouwen 3000/5000m nauwelijks. Ik heb daarom de Olympische 3000m tijd van Schouten vergeleken met de tijden van de mannen en mijn model een voorspelling laten maken van de 5000m op basis van de 3000m. Daar komt als voorspelling een tijd van 6:45.15 uit (zie grijze lijn) en een licht oplopend schema, zoals de meeste schaatsers een 5000m rijden. De vraag is dan, wat moet Schouten doen? Een keer iets sneller beginnen en een [licht oplopend schema rijden zoals de model voorspelling, of toch doen wat ze altijd doet en vlak rijden of licht afbouwend rijden? Het baanrecord in Thialf laat zien dat schouten energie over had om sterk af te bouwen, dus als je echt een snelle tijd wilt neerzetten is iets sneller starten wellicht een toch een slimmer plan? De rit tegen Lollobrigida vandaag zou daar wel eens ideaal voor kunnen zijn, want zij start altijd fel. In ieder geval suggereert de data dat een Olympisch record vandaag er best wel eens in zou kunnen zitten.

Wat kunnen we van de concurrentie verwachten? Haar grootste concurrentie is denk ik vooral Weidemann, die ook zulke vlakke races kan rijden. De enige internationale 5000m dit jaar was in Stavanger (ook laagland, iets langzamer dan Thialf) , tijdens de wereldbeker, en daar zie je dat Weidemann iets langzamer begint maar ook afbouwt, echter zonder de typische eindsprint van Schouten. Wiklund was nummer 3 en die reed een typische oplopende race en ik denk dat voor Wiklund de 5000m te ver is. En vlak ook de tweede Nederlandse schaatster niet uit: Sanne in ‘t Hof. Zij reed ook een behoorlijk vlakke race tijdens het OKT en zou wel eens voor een verassing kunnen gaan zorgen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *